N.3908/2011
Ο Επενδυτικός Νόμος 3908/2011 «Ενίσχυση Ιδιωτικών Επενδύσεων για την Οικονομική Ανάπτυξη, την Επιχειρηματικότητα και την Περιφερειακή Συνοχή» ψηφίσθηκε από τη Βουλή στις 25 Ιανουαρίου 2011. Τα βασικά σημεία που αφορούν τους ενδιαφερόμενους επενδυτές έχουν κωδικοποιηθεί σε μορφή ερωτημάτων, στα οποία παρέχονται οι απαντήσεις από τους συμβουλους της εταιρείας μας.
Διαθέτοντας σημαντική εμπειρία και τεχνογνωσία σε επενδύσεις μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες εντάχθηκαν στους προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους εφαρμόζοντας και αξιοποιώντας όλα τα είδη των κρατικών ενισχύσεων, οι σύμβουλοι του Digi Consult έχουν αναπτύξει εξαιρετική δυνατότητα κατανόησης και διαχείρισης τόσο των νομοτεχνικών ζητημάτων των επενδυτικών νόμων όσο και των οικονομικών – τεχνικών – τεχνολογικών παραμέτρων των επενδυτικών σχεδίων όλων των τομέων της οικονομίας.
Ποιες επενδύσεις ενισχύονται από το νέο Επενδυτικό Νόμο;
Στο νέο Επενδυτικό Νόμο 3908/2011 υπάγονται επενδυτικά σχέδια όλων των τομέων της οικονομίας, δηλαδή του Πρωτογενούς (πλην των τομέων Γεωργίας, Αλιείας, Υδατοκαλλιέργειας), της Μεταποίησης, του Τουρισμού και των Υπηρεσιών, με ορισμένες εξαιρέσεις.
Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλλουν επενδυτική πρόταση;
Στις διατάξεις του νέου Νόμου 3908/2011 δύνανται να υπαχθούν υφιστάμενες και νέες επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους. Ως Νέες, θεωρούνται οι επιχειρήσεις οι οποίες, κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης υπαγωγής είτε δεν έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες ίδρυσής τους είτε έχουν ιδρυθεί εντός των προηγούμενων είκοσι τεσσάρων (24) μηνών.
Πότε υποβάλλονται οι επενδυτικές προτάσεις;
Οι αιτήσεις για την υπαγωγή των επενδυτικών σχεδίων στον Επενδυτικό νόμο 3908/2011 υποβάλλονται τον Απρίλιο και Οκτώβριο κάθε έτους, πλην των Μεγάλων Επενδυτικών Σχεδίων, τα οποία υποβάλλονται καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους.
Επισήμανση: Αναμένεται να εκδοθούν οι προβλεπόμενες Υπουργικές Αποφάσεις και εγκύκλιοι, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ουσιαστική εφαρμογή του Νόμου και την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής.
Ποια είδη κρατικών ενισχύσεων προβλέπει ο νέος Επενδυτικός Νόμος;
Στα επενδυτικά σχέδια του νέου Επενδυτικού Νόμου 3908/2011 παρέχονται κατά περίπτωση, μεμονωμένα ή συνδυαστικά, οι ακόλουθες κρατικές ενισχύσεις:
- φορολογική απαλλαγή
- επιχορήγηση
- επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης
Τα επενδυτικά σχέδια διαχωρίζονται σε Γενικά και Ειδικά Επενδυτικά Σχέδια.
Ποιες είναι οι κατηγορίες και τα είδη των κρατικών ενισχύσεων που παρέχονται για τα Γενικά Επενδυτικά Σχέδια;
Τα Γενικά Επενδυτικά Σχέδια περιλαμβάνουν τις ακόλουθες κατηγορίες:
- Τεχνολογικής Ανάπτυξης, στην οποία περιλαμβάνονται επενδυτικά σχέδια τεχνολογικού εκσυγχρονισμού των επιχειρήσεων με τη χρησιμοποίηση τεχνολογικών και οργανωτικών καινοτομιών, όπως συστήματα διασφάλισης και ελέγχου ποιότητας, πιστοποίηση, τεχνολογία εξοικονόμησης ενέργειας, έργα και προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης και αξιοποίηση εξειδικευμένου επιστημονικού και ερευνητικού δυναμικού.
- Περιφερειακής Συνοχής, στην οποία περιλαμβάνονται επενδυτικά σχέδια σε παραγωγικές δραστηριότητες που αξιοποιούν τοπικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, αντιμετωπίζουν τοπικές ανάγκες και περιφερειακά προβλήματα με περιβαλλοντικά βιώσιμες τεχνολογικές εφαρμογές, εισάγουν τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας και αξιοποίησης υδάτινων πόρων και συμβάλλουν στη φιλική προς το περιβάλλον ανασυγκρότηση, ανάπλαση και ανάπτυξη περιοχών οικονομικής δραστηριότητας.
- Γενικής Επιχειρηματικότητας, στην οποία περιλαμβάνεται το σύνολο των επενδυτικών σχεδίων που μπορούν να υπαχθούν στις διατάξεις του παρόντος νόμου και δεν εντάσσονται σε άλλη κατηγορία Γενικών Επενδυτικών Σχεδίων (βλ. ανωτέρω) ή στα Ειδικά Επενδυτικά Σχέδια που περιγράφονται ακολούθως στο σημείο 5.2.
- η ενίσχυση της επιχορήγησης ή και επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης – με διαφορετικά ποσοστά για τις υφιστάμενες επιχειρήσεις και τις νέες επιχειρήσεις
- η ενίσχυση της φορολογικής απαλλαγής. Στα επενδυτικά σχέδια Γενικής Επιχειρηματικότητας παρέχεται μόνον η ενίσχυση της φορολογικής απαλλαγής.
Τα Ειδικά Επενδυτικά Σχέδια περιλαμβάνουν τις κάτωθι κατηγορίες:
- Επιχειρηματικότητα των Νέων:Επενδυτικά σχέδια για την ίδρυση και τη λειτουργία μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, στο εταιρικό κεφάλαιο των οποίων συμμετέχουν με ποσοστό άνω του 50% φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν υπερβεί το τεσσαρακοστό έτος της ηλικίας τους και ασκούν αποκλειστικά τη διαχείριση της Εταιρίας. Στα επενδυτικά σχέδια της κατηγορίας αυτής παρέχονται οι ενισχύσεις της επιχορήγησης και της επιδότησης της χρηματοδοτικής μίσθωσης.
- Μεγάλα Επενδυτικά Σχέδια: Επενδυτικά σχέδια, τουλάχιστον πενήντα εκατομμυρίων (50.000.000) ευρώ. Στα επενδυτικά σχέδια της κατηγορίας αυτής παρέχονται και τα τρία είδη των ενισχύσεων του Νόμου, με τον περιορισμό του ποσοστού έως 60% για την επιχορήγηση και την επιδότηση της χρηματοδοτικής μίσθωσης.
- Ολοκληρωμένα Πολυετή Επενδυτικά Σχέδια: Υλοποίηση ολοκληρωμένων πολυετών (2−5 ετών) επιχειρηματικών σχεδίων επιχειρήσεων, για τις οποίες έχει παρέλθει τουλάχιστον πενταετία από τη σύστασή τους, ελάχιστου συνολικού κόστους δύο εκατομμυρίων (2.000.000) ευρώ, που περιλαμβάνουν τον τεχνολογικό, διοικητικό, οργανωτικό και επιχειρησιακό εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη, καθώς και τις αναγκαίες ενέργειες κατάρτισης των εργαζομένων. Στα επενδυτικά σχέδια της κατηγορίας αυτής παρέχεται μόνον η ενίσχυση της φορολογικής απαλλαγής.
- Συνέργεια και Δικτύωση: Επενδυτικά σχέδια που υποβάλλονται από σχήματα συνέργειας και δικτύωσης, τα οποία λειτουργούν με τη μορφή Κοινοπραξίας και απαρτίζονται από επιχειρήσεις της Ελλάδας και της Ε.Ε., καθώς και σε ποσοστό έως 20% από Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Ερευνητικούς Φορείς και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Οι επενδύσεις αυτές αποσκοπούν στην υλοποίηση προγραμμάτων, τα οποία είτε αξιοποιούν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των επιχειρήσεων είτε αξιοποιούν υποδομές που δημιουργούνται με εθνική και κοινοτική χρηματοδότηση είτε συντελούν στην προσαρμογή στο σύγχρονο οικονομικό και τεχνολογικό περιβάλλον συγκεκριμένων και γεωγραφικά προσδιορισμένων παραγωγικών δραστηριοτήτων και υπηρεσιών. Για τα επενδυτικά σχέδια της κατηγορίας αυτής θα εκδοθεί Υπουργική Απόφαση, η οποία θα καθορίζει το είδος και το ύψος της παρεχόμενης ενίσχυσης.
Η Επικράτεια χωρίζεται σε τρεις ζώνες κινήτρων:
- Στην Α΄ Ζώνη κινήτρων, στην οποία ανήκουν οι Νομοί της Αττικής και της Βοιωτίας.
- Στη Β΄ Ζώνη κινήτρων, στην οποία ανήκουν οι νομοί με κατά κεφαλήν ΑΕΠ μεγαλύτερο από το 75% του μέσου όρου της χώρας.
- Στη Γ΄ Ζώνη κινήτρων, στην οποία ανήκουν οι νομοί με κατά κεφαλήν ΑΕΠ μικρότερο από το 75% του μέσου όρου της χώρας, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τα νησιά των Περιφερειών Νοτίου και Βορείου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων, τα νησιά που ανήκουν διοικητικά σε νομούς της ηπειρωτικής Ελλάδας, καθώς και οι παραμεθόριοι νομοί της χώρας.
ΖΩΝΗ
ΜΕΓΕΘΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ
Μεγάλη
Μεσαία
Μικρή και
Πολύ Μικρή
Α΄
15%
20%
25%
Β΄
30%
35%
40%
Γ΄
40%
45%
50%
Στα επενδυτικά σχέδια επιχειρήσεων που εγκαθίστανται σε Βιομηχανικές Επιχειρηματικές Περιοχές (Β.Ε.Π.Ε.) και Ζώνες Καινοτομίας παρέχεται, επιπλέον ποσοστό ενίσχυσης 5%, μέχρι το ανώτατο όριο ενίσχυσης του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων, ενώ στα επενδυτικά σχέδια που πραγματοποιούνται στα νησιά και στις περιφερειακές ενότητες νήσων που ανήκουν διοικητικά στις Περιφέρειες της ηπειρωτικής Ελλάδας παρέχονται τα ανώτατα ποσοστά του Χ.Π.Ε., κατά μέγεθος επιχείρησης και μέχρι το ποσοστό 50% του ενισχυόμενου κόστους της επένδυσης.
Ποιο είναι το ύψος της ιδίας συμμετοχής του επενδυτή;
Το ποσοστό της ίδιας συμμετοχής του επενδυτή στις επενδύσεις που ενισχύονται πρέπει να είναι τουλάχιστον 25% του κόστους της επένδυσης.
Ποιες δραστηριότητες / επιχειρήσεις ΔΕΝυπάγονται στον νόμο;
Δεν υπάγονται στο καθεστώς ενισχύσεων του Ν.3908/2011:
- Ο τομέας του χάλυβα
- Ο τομέας των συνθετικών ινών
- Ο τομέας του άνθρακα
- Ο τομέας της ναυπηγίας
- Επενδυτικά σχέδια δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών, καθώς και των θυγατρικών εταιρειών τους, στο μετοχικό κεφάλαιο των οποίων συμμετέχουν οι δημόσιοι αυτοί φορείς με ποσοστό μεγαλύτερο του 49%. Επίσης, επενδυτικά σχέδια εταιρειών, στις οποίες συμμετέχει το Δημόσιο ή νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) ή οργανισμός τοπικής αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) α΄ και β΄ βαθμού με ποσοστό μεγαλύτερο του 49% του μετοχικού τους κεφαλαίου, ή λαμβάνουν τακτική ή έκτακτη επιχορήγηση από τους φορείς αυτούς που υπερβαίνει το 50% των ετήσιων εσόδων τους.
- Επιχειρήσεις που λειτουργούν με τη μορφή της κοινωνίας, της εταιρίας του αστικού δικαίου ή της κοινοπραξίας, με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 13 παράγραφος 1 περίπτωση δ΄ του παρόντος νόμου.
- Προβληματικές επιχειρήσεις
- Επενδυτικά σχέδια που πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία και για λογαριασμό του Δημοσίου από ιδιώτη, βάσει σχετικής σύμβασης εκτέλεσης έργου, παραχώρησης ή παροχής υπηρεσιών.
- Επενδυτικά σχέδια φορέων, για τους οποίους εκκρεμεί εντολή ανάκτησης ενισχύσεων κατόπιν προηγούμενης απόφασης της Επιτροπής, με την οποία οι ενισχύσεις κηρύσσονται παράνομες και ασυμβίβαστες με την Κοινή Αγορά.
- Επενδυτικά σχέδια που αφορούν στην ίδρυση, την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό ξενοδοχειακών μονάδων κατηγορίας μικρότερης των τριών αστέρων (3*).
- Επενδυτικά σχέδια που αφορούν στον εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής ξενοδοχειακών μονάδων πριν παρέλθει εξαετία από την έναρξη λειτουργίας της μονάδας ή από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ολοκλήρωσης επένδυσης εκσυγχρονισμού της μονάδας. Στην εξαετία από την έναρξη λειτουργίας της μονάδας της παρούσας περίπτωσης περιλαμβάνεται και το διάστημα κατά το οποίο η μονάδα λειτουργούσε ως επιχείρηση εκμετάλλευσης ενοικιαζόμενων δωματίων ή διαμερισμάτων, προκειμένου για ξενοδοχειακές μονάδες που προέκυψαν από υποχρεωτική μετατροπή μονάδας ενοικιαζόμενων δωματίων ή διαμερισμάτων.
- Επενδυτικά σχέδια που αφορούν στην ανέγερση, την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων, ενοικιαζόμενων δωματίων και ενοικιαζόμενων επιπλωμένων διαμερισμάτων, ανεξάρτητα από την τάξη.
- 35.11.10.09 – Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα.
- 41 – Κατασκευές κτηρίων.
- 42 – Έργα πολιτικού μηχανικού. Εξαιρούνται η κατασκευή παράκτιων και λιμενικών έργων και οι κατασκευαστικές εργασίες για παράκτιες και λιμενικές κατασκευές.
- 43 – Εξειδικευμένες κατασκευαστικές δραστηριότητες.
- 45 – Χονδρικό και λιανικό εμπόριο, επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών.
- 46 – Χονδρικό εμπόριο, εκτός από το εμπόριο μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών.
- 47 – Λιανικό εμπόριο, εκτός από το εμπόριο μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών.
- 56 – Δραστηριότητες υπηρεσιών εστίασης.
- 60 – Δραστηριότητες προγραμματισμού και ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών.
- 64 – Δραστηριότητες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.
- 65 – Ασφαλιστικά, αντασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία, εκτός από την υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση.
- 66 – Δραστηριότητες συναφείς προς τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και τις ασφαλιστικές δραστηριότητες.
- 68 – Διαχείριση ακίνητης περιουσίας.
- 69 – Νομικές και λογιστικές δραστηριότητες.
- 70 – Δραστηριότητες κεντρικών γραφείων – δραστηριότητες παροχής συμβουλών διαχείρισης.
- 71 – Αρχιτεκτονικές δραστηριότητες και δραστηριότητες μηχανικών – τεχνικές δοκιμές και αναλύσεις.
- 73 – Διαφήμιση και έρευνα αγοράς.
- 75 – Κτηνιατρικές δραστηριότητες.
- 77 – Δραστηριότητες ενοικίασης και εκμίσθωσης.
- 78 – Δραστηριότητες απασχόλησης.
- 79 – Δραστηριότητες ταξιδιωτικών πρακτορείων, γραφείων οργανωμένων ταξιδίων και υπηρεσιών κρατήσεων και συναφείς δραστηριότητες.
- 80 – Δραστηριότητες παροχής προστασίας και έρευνας.
- 81 – Δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών σε κτήρια και εξωτερικούς χώρους.
- 84 – Δημόσια διοίκηση και άμυνα – υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση.
- 85 – Εκπαίδευση.
- 86 – Δραστηριότητες ανθρώπινης υγείας.
- 88 – Δραστηριότητες κοινωνικής μέριμνας χωρίς παροχή καταλύματος.
- 90 – Δημιουργικές δραστηριότητες, τέχνες και διασκέδαση.
- 92 – Τυχερά παιχνίδια και στοιχήματα.
- 93 – Αθλητικές δραστηριότητες και δραστηριότητες διασκέδασης και ψυχαγωγίας.
- 94 – Δραστηριότητες οργανώσεων.
- 96 – Άλλες δραστηριότητες παροχής προσωπικών υπηρεσιών.
- 97 – Δραστηριότητες νοικοκυριών ως εργοδοτών οικιακού προσωπικού.
- 98 – Δραστηριότητες ιδιωτικών νοικοκυριών, που αφορούν την παραγωγή μη διακριτών αγαθών – και υπηρεσιών – για ίδια χρήση.
- 99 – Δραστηριότητες εξωχώριων οργανισμών και φορέων.